En gamers ABC

Välkomna hit alla gamers, och alla andra också för den delen. Du har kommit till newgameplus, en sida om spel i allmänhet och gaming (dator och konsollspel) i synnerhet. Vi tänkte att om du kommer hit som nybörjare, eller n00b som vi säger i gamingvärlden, så ska du få dig en lektion om gaming till att börja med!

Språket

Språket bland oss gamers kan ibland låta helt oförståeligt för den som inte är invigd. Därför får du här en liten ordlista på vad de vanligaste förkortningarna och uttrycken betyder.

  • Noob – Ordet kommer ifrån det engelska uttrycket new beginner eller newbie. Det betyder helt enkelt nybörjare. Ordet används dock även i nedsättande mening när man vill påtala att en spelare är dålig. ”Vilken noob du är”.
  • LOL – Är en förkorning av engelskans laughing out loud vilket översatt betyder ungefär gapskratt. Används inom gaming också som ett uttryck för man tycker att något är ofattbart. ”LOL hur är det ens möjligt?!”
  • Frag – Betyder kort och gott att man lyckats ta ihjäl en annan karaktär i spelet. Har man dödat 20 stycken så har man alltså 20 frags.
  • FTW – En engelsk förkortning som betyder for the win. Det används oftast när man vill förkunna att något är bra. ”Counter-Strike FTW!”
  • Lagg – Innebär att på grund av att endera ens internetuppkoppling eller dator har segat när man spelar. Man använder det framförallt då man spelar online och ofta för att vilja skylla ifrån sig att man dött i spelet. ”Jag dog för att det laggade precis när jag kom i närstrid”.

 

SpeltangenterTangentbordet och spelkontroller

Det allra första man ska lära sig som gamer är spelkontrollerna. Som högerhänt är det högerhanden på musen, vänster ringfinger på a-tangenten, långfingret på w-tangenten och pekfingret på d-tangenten. Tummen används framförallt för att operera spaceknappen och lillfingret för ctrl- och shifttangenten. Detta är grundställningen för de flesta spel och något du måste lära dig, något du också gör rätt snabbt när du börjat din gamerkarriär.