Populära kortspel

KortspelKortspel har under många, många år varit en populär sysselsättning för människor över hela världen. Här tänkte vi oss presentera två populära typer av spel som du enkelt kan spela bara du har en kortlek och eventuellt penna och papper.

Poker

Poker är det troligtvis mest kända och spelade kortspelet i världen. Det finns i lite olika versioner och varianter, men det är varianten Texas hold’em som är den mest populära och kända. Spelet har nått sin popularitet både genom att det är ett väl utformat spel i grund och botten, men på senare år också för att det blivit mycket populärt att spela på nätet. Om vi så kortfattat drar reglerna så spelas det av två eller fler spelare,  man använder hela kortleken och spelarna i turordning, eller någon utomstående sköter om att vara giv. I stora drag så ser det ut som så att spelarna får två kort utdelade och dessa ska sedan på klassiskt pokermanér tillsammans med ytterligare kort bilda en vinnande hand. Detta görs med maximalt fem ytterligare kort som läggs synliga mitt på spelbordet. Exempel på en hand kan vara följande; du sitter med en kung och en dam som har olika färger. På bordet kommer sedan upp en ytterligare kung och dam – då har du utgångsläget att du sitter på två par.I spelet ingår det också att man satsar en pott för varje spelomgång. Alla spelare börjar med samma summa och spelet är slut när någon har vunnit alla markerna från alla motspelare.

Harpan

Harpan är ett klassiskt spel som nog de allra flesta PC-användarna känner till sedan många år. Det är en patiens som går ut på att dela upp kortleken efter de fyra olika färgerna, ruter, spader, hjärter och klöver. Detta skall göras i numerisk ordning där ess räknas som ett och därefter skall högarna i ordning räknas upp till 13 – som är kungarna. Korten ligger till en början i sju högar med det översta kortet uppvänt. I den första högen är det bara ett kort – det upplagda, i nästa är det två kort, nästa tre och så vidare. För att kunna klara ut spelet så måste man flytta om korten så att de nedåtvända korten sedermera kan vändas upp och slutligen hamna i en av de fyra högarna. Harpan är ett tidsfördriv så gott som något.Vill du hitta fler kortspel eller bara undrar över någon kortspelsterm – ta då en titt på Nationalencyklopedins hemsida.